söndag 21 juli 2019

Varför tar högerextrema politiker eller partier över den politiska dagordningen?

Varför växer andra rörelser fram, speciellt högerextrema, och tar över den politiska dagordningen?

Varför inte åka till delstaten Michigan och närmare bestämt Detroit och Flint? Här frodades bilindustrin och en omfattande verkstadsindustri. Detroit ansågs ett tag vara USA:s rikaste stad. I dag är det tvärtom. År 2013 var det så dåligt att staden begärdes i konkurs. Detta område är en del i ett större område som sträcker sig in från sydöstra delen av delstaten Wisconsin in i östra Iowa, norra Illinois, Michigan till Indiana, Ohio, Pennsylvania och in i delstaten New York. Ett område som kallas för rostbältet på grund av industrins tillbakagång. Innan var detta USA:s huvudområde för industrin men globaliseringen slog ut företag eller utnyttjades för att flytta produktion utomlands.

Besök Midlands i Storbritannien. En gång i tiden storproducent av stål men på grund av stålkrisen på 1970-talet drabbades mycket hårt av att stålindustrier lades ned och ersattes inte i samma utsträckning av nya industrijobb. Människor hamnade i arbetslöshet och det välstånd som hade byggts upp eroderades ned. Området kännetecknas av fortsatt hög arbetslöshet och ekonomiska utmaningar. Midlands var ett av de områden där Brexit var som starkast.

En resa till östra och sydöstra Frankrike kan vara på sin plats. Också ett område som drabbats av förändringarna i ekonomin med samma resultat. Gamla Ruhrområdet kallas också för ett rostbälte, väl värd ett besök. När du är i Tyskland rekommenderas att besöka östra delen av Tyskland. Här är arbetslösheten högre än i västra Tyskland, fattigdom och människor valde och väljer fortfarande att flytta till västra delarna av Tyskland. Industrier och produktion har lagts ned och människor har drabbats negativt.


I stopp i Bergslagen kan också göras eller bara se dig om kring i landet i sin helhet. Ett tidigare rikare område där näringslivet fokuserade på järnmalmen och industriproduktion. Förändringarna under 1970-talet, som sedan fortsatte under 1980- och 1990-talet slog ut många företag som fick läggas ned. Produktion flyttades också utomlands. Även här kastades människor ut i arbetslöshet. Samhällsservicen försämrades.

Landsbygden i Sverige, och i andra länder, känner sig bortglömd. Det anses att det inte satsas här men däremot i storstadsområdena. De verkar vara viktigare än något annat geografiskt område. När politikerna pratar är det till storstadsväljarna man vänder sig och lägger förslag för. Samtidigt ser befolkningen på landsbygden hur de saker som de är beroende av försämras, tas bort eller blir dyrare.

Ovanstående är bara ett axplock av alla de områden som har en gång i tiden varit levande bygder med ekonomisk tillväxt, bra betalda jobb och framtidstro. De finns över hela världen på alla kontinenter. Detta har förbytts till områden som upplever att de har hamnat efter i den utveckling som har skett, känner sig som förlorare i globaliseringen och ekonomin. De upplever också att samhället sviker dem, speciellt de som sitter och styr. Det lovas saker men inget levereras anser de. Förutom att ha större städer finns det också mycket landsbygd. Avståndet till huvudstaden är också längre och därmed en uppfattning av att de som sitter i huvudstaden förstår inte deras situation.

Det här är något som måste förstås. Förändringar som vi nu ser bottnar i missnöje med samhällsutvecklingen där många känner att de inte är med på samma sätt som innan. Samhällsservicen minskar och upplevs också försämras. Istället ska en egofixerad marknad hjälpa till och göra det bättre. Människor ser att det inte blir så. Det är därför som "nya" partier lockar eftersom de inte är en del av det politiska etablissemanget. De har aldrig styrt innan och det kan ju inte bli sämre.

En utveckling som är en utmaning för bland annat arbetarrörelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...