fredag 13 december 2019

Kan Labour komma tillbaka?

Nu är det brittiska valet över. En förkrossande seger för de konservativa. Labour backar åtta procent jämfört med förra valet. Redan nu sågas Labourledaren längs med fotknölarna och hans avgång krävs. Själv meddelar Jeremy Corbyn att han inte kommer att leda Labour i nästa val, vilket troligtvis varit klart sedan tidigare. För Labour gäller det dock att sansa sig och fundera utifrån rätt tankar. Risken är annars att Blairisterna kommer att komma tillbaka.

Valet i Storbritannien är inte en roligt läsning för den som är en del av arbetarrörelsen. Labour förlorar närmare 59 platser från senaste valet, som då ansågs vara en stor framgång. En del försöker att skylla på Jeremy Corbin, framför allt de som förlorade i sina valkretsar men i förra valet var han hyllad av dessa. Det är hans ansvar och den politik som Labour gick till val på. Det är mycket som är fel där enligt en del.

Bryter vi ned siffrorna, källa är BBC, ser vi intressanta saker i valkretsarna Även om det finns labour politiker som verkar förneka det så har valet handlar ganska mycket om Brexit. I de områden där det var stark röstövervikt på att lämna EU går de konservativa framåt, vilket är starka områden för arbetarklassen. De vinner i dessa områden. Det är områden där "för Brexit" har varit fortsatt stark hela tiden sedan folkomröstningen. I de områden där det var övervikt på att stanna vinner Labour i de valkretsar man vann förra valet, de flesta. I "stanna valkretsarna" backar Labour men inte så mycket som i "lämna valkretsarna". Konservativa vinner allt ifrån rejäl röstövervikt till något 100 röster bara. Så i grunden är det ingen jordskredsseger även om det får stort utslag i majoritetsvalkretsar.

Kanske kan Labours politiska manifest ha spelat roll då det kan ha uppfattats allt för progressivt för en mer konservativt baserad arbetarklass som ser EU som det stora problemet för deras situation, hur deras samhälle har förändrats och känslan av att vara lämnad utanför utvecklingen och förbättringar.

Vad behöver Labour göra nu?

Labour behöver ha en ordentlig analys av dagens val men framför allt vad det är för Storbritannien som finns. En process behöver sättas igång som tar tid. För om inte analysen blir rätt kan val av ny ledare och valet av politiska lösningar bli fel. Omvärldsanalysen är mycket viktig. Den ligger till grund för behovsanalysen över vad det är för ledare som behövs. Sedan behöver en kravspecifikation tas fram på vad det är för ledare som behövs. Innan dess är det bara för alla hugade spekulanter att hålla sig undan.

Det skulle inte förvåna mig över de som tycker att Tony Blair var bra, Blairisterna, ser en chans att ta över. Det är en väg som ska vara stängd. Labour ska inte ta en ny högersväng. Labours väljarna går att vinna deras förtroende och stöd åter men inte med högerpolitik. Då kommer de att känna sig svikna och söka sig stöd någon annanstans.

Två saker behöver Labour fokusera på. Den ena handlar om det ständiga gräsrotsarbetet. Labour har många hängivna medlemmar som jobbar hårt för partiet. Labour har jag uppfattat är ett parti som byggt sig på gräsrötterna och är ett medlemsägt parti. Om Labour ska kunna komma tillbaka gäller det att utveckla sig i att vara ett gräsrotsparti där varje medlem känner att de är med och utformar partiets framtid. Det handlar inte om att ledningen ska lyssna utan om att inse att det är medlemmarna som styr och äger partiet. Ledningen ska bestå av medlemmarna och vara mitt bland alla medlemmar. Labour ska inte vara ett parti utan en folkrörelse. Partiet får bra uppbackning av facken.

Det gäller också att Labour är mycket mer aktiva i valkretsarna hela tiden. En offensiv närvaro som visar att Labour är relevant i människors vardag är viktigt inför nästa val på riksnivå men än mer på kommunal nivå. Kan Labour visa att partiet har lösningarna på människors problem och utmaningar då ökar stödet. Om människor uppfattar att Labour inte är ett parti som är relevant kommer konservativa att vinna eller ett helt nytt parti får deras stöd.

Det andra är att ju yngre snittåldern är på de röstande desto fler valdistrikt vinner partiet. I valkretsar med valålder under 45 år syns det tydligt, enligt sändning i BBC. Ju äldre snittåldern är desto mer konservativt röstas det där. Det gör att Labour går hem hos befolkningen och har framtiden för sig.  Labour har lyckat att attrahera nya väljare i nya grupper med en politik som tar itu med ojämlikheten och klimatförsämringarna. Det ligger i tiden och i framtiden.

De konservativa må ha vunnit valet i dag men framtiden tillhör Labour.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...