lördag 5 februari 2022

En ny folklig världsordning

I dag pratas det om att Ryssland och Kina vill forma en ny världsordning där de är de dominerande makterna och USA, med väst, trängs tillbaka. Det handlar om två politiska ledningar som inte respekterar demokrati och frihet. Istället vill de båda stärka sin egen makt. Andra länder ses som spelpjäser. Det är båda dessa länder som ska leda den nya världsordningen. Det är att tänka helt fel.

Under de senaste par hundra åren har det varit olika länder som "dominerat" världen. Speciellt framväxten av Storbritanniens dominans till USA:s. Alla har de påverkat på olika sätt där världen blivit anglofierad. Under Kalla kriget var det USA och Sovjetunionen som tävlade om att sätta världsordningen men sett i backspegeln var det USA som dominerade och kom att vara ensam supermakt efter 1989. 

Vi har kunnat se vad den dominansen ledde till. Förutom demokrati, handel, försvarsallians stod landet för omstörtande verksamhet i en rad länder som gick från nyvunnen demokratisk utveckling till amerikanskt stödda högerdiktaturer som förtryckte sina befolkningar. Slå vakt om oljan och andra naturtillgångar som USA:s företag var/är beroende av. Ett ekonomiskt-politiskt etablissemang som såg till att gynna sig själv och allierade på olika sätt. Nyliberalism och globalisering som är riggade för de rikaste är USA:s arv.

USA har blivit försvagat med ett land som Kina har blivit allt starkare. Kina är ett land som ser på sig själv som "mittens rike". Detta gamla begrepp som beskrev Kinas roll i världen, att vara världens mitt. Det här är något som den kinesiska ledningen försöker att återupprätta med ekonomisk, militär och politisk makt. Ryssland å sin sida vill bygga upp ett Storryssland byggd på att tidigare landområden ska införlivas igen. Det som anses vara en del av det ryska imperiet.

Det behövs en ny världsordning men en som bygger på ett annat tänkande. Det handlar inte om att ett eller ett par länder ska dominera och diktera vad andra länder och befolkningar ska tänka/tycka. Vi behöver en ny världsordning som utgår från folkrörelsedemokratin. En gräsrotsrörelse som sträcker sig över hela världen med demokrati, mänskliga rättigheter, solidaritet, jämlikhet och frihet i centrum. Istället för att vi har ett politiskt-ekonomiskt etablissemang som gynnar sig själv med en politik för fåtalet får vi istället politiska partier och politisk ledning med en politik för alla. 

I den värld vi ska leva i behövs ett nytt system som bygger på att göra det bra för oss många. Vi kan inte ha det som det är i dag där världens 10 rikaste personer äger mer än 90% av oss andra. Vi kan inte heller har en värld där 68% av länderna är autokratiska (länder styrs av en person) men 14% bara är demokratier. Ryssland och Kina anser jag står för en utveckling där världens länder ska bli mer autokratiska.

Här fyller den samlade arbetarrörelsen en mycket viktig funktion. ABF tillsammans med facken och partiet har möjlighet att tillsammans med likasinnande runt om på jorden samlas för att ta fram en ny underifrånvärldsordning som sätter oss och planetens väl i centrum. Tiden har kommit. Dags att vi tar steget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...