onsdag 3 juni 2020

Riksdagen säger nej til din säkerhet och ditt liv

På svenska arbetsplatser under 2019 var det över 100 arbetsplatsolyckor och det dog 47 personer. En utveckling som inte ska få lov att förekomma. Vi som jobbar ska inte kunna bli skadade eller aldrig få komma hem igen. Det behövs en förändring och ett starkare arbetsmiljöarbete som minimerar riskerna på våra arbetsplatser. Ett steg i det är att utöka tillträdesrätten för regionala skyddsombud. Det satte igår en majoritet i riksdagen stopp för.

Ingen ska behöva dö på jobbet. Ingen ska behöva råka ut för att skada sig på jobbet. Jag tror vi alla som jobbar kan hålla med om detta. Ingen av oss vill vakna upp innan man går till jobbet, oavsett på dygnet, och vara orolig över om man kommer att skada sig på sin arbetsplats eller råka ut för något som gör att man aldrig kommer att komma hem igen. Tyvärr var det 47 av våra arbetskamrater som fick sätta livet till under 2019. En siffra som är helt oacceptabel och ska vara noll.

Ett viktigt steg i att se till så att arbetsmiljölagstiftningen följs och att förbättra arbetsmiljön på våra arbetsplatser i Sverige är att se till så att regionala skyddsombuden kan besöka alla arbetsplatser. Det får de inte i dag. Dessa skyddsombud har stora möjligheter:

Det regionala skyddsombudet har som huvudsaklig uppgift att aktivera och stödja arbetsmiljöarbetet, fram för allt på mindre företag. Några uppgifter som de regionala skyddsombuden har är att:
  • aktivera arbetstagare och arbetsgivare i små företag så att de planerar, leder och genomför arbetet så att det utförs på ett sunt och säkert sätt
  • övervaka skyddet mot olycksfall och ohälsa samt delta i planeringen av förändringar i verksamheten
  • verka för att arbetsgivaren är medveten om sitt ansvar och sina skyldigheter
  • stödja det lokala skyddsombudet
  • verka för att det utses lokala skyddsombud
  • medverka vid utbildning av lokala skyddsombud och arbetsledare.
Citerad källa: https://www.arbetsmiljoupplysningen.se/Vem-Gor-Vad/Regionala-Skyddsombud/

Jag tror vi är många som anser att det är en självklarhet för regionala skyddsombud att kunna besöka alla arbetsplatser och hjälpa till i att arbetsmiljön förbättras.

Detta ville inte en majoritet i Sveriges riksdag. Här är de partier som röstade ja respektive nej:

Vi kan därmed tydligt se vilka partier som står på vår sida, vi som är löneanställda, och vill vårt bästa. En samlad borgerlighet valde att rösta nej. Det här gör att vi som jobbar riskerar än mer att skadas på jobbet eller att förolyckas. Det är tragiskt att majoriteten i riksdagen inte tar sitt fulla ansvar och ställer upp för oss löneanställda.

Du har möjlighet i valet 2022 att rösta på de partier som vill ditt bästa i hela ditt liv. Du har möjlighet att rösta fram ett parti som vill skydda dig på din arbetsplats så att du kan arbeta i lugn och ro, komma hem till familjen oskadd och leva ditt och ert liv. Du har makten att skapa förändring i Sveriges riksdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...