tisdag 2 juni 2020

Fackliga rättigheter behöver stärkas!

Vi lever i en globaliserad värld, något som vi påminns starkt i dag under coronapandemin. Pandemin visar på olika sätt tydligt hur beroende världens länder är av varandra bland annat när det kommer till ekonomin och världshandeln. Nedstängning i ett land sprider sig snabbt ekonomiskt till andra länder. I dag ligger produktion till en och samma produkt i flera olika länder för att sedan sättas ihop i ett annat land. Vi är beroende av varandra. Det gör också att möjligheterna att stärka de fackliga rättigheterna ökar.

Världens länder är förbundna till varandra med hjälp av handelsavtal. I grunden är det bra med handelsavtal men vi kan se att under de senaste 30 åren bygger dessa avtal på nyliberal ideologi där handel och ekonomin sätts i centrum och före människors och naturens väl. I många länder är facken tillbakatryckta eller icke-existerande med svåra följder för de som är anställda. De har ingen som kan föra deras talan och kämpa för allt bättre villkor. I andra länder skadas och dödas fackliga ledare och fackanslutna arbetare av de som inte vill ha facken på arbetsplatserna eller i deras länder. Människor utnyttjas och utsätts för mycket hårda arbetsvillkor med långa arbetspass, med usel arbetsmiljö och en låg lön. Den som protesterar och vill ha bättre villkor får sluta och ersätts direkt av någon annan.

Vi i Sverige och EU måste ta tag i handelsavtalen och få igenom förändringar. Den S-ledda regeringen har lyft fram vikten av de fackliga rättigheterna i handel med andra länder och i utrikespolitiken. Det är mycket viktigt att handelsavtalen förändras så att det är människor och naturen som ska bli vinnare. Sätt tydligt de fackliga rättigheterna och möjligheterna i centrum för handelsavtalen. 

Vill länder och regioner göra affärer med EU, vilket de vill, så är fackliga rättigheter ett krav. Det är inte profiten för ett fåtal som ska vara kontentan när handelsavtalen väl är i gång. Det är vi lönearbetare och naturen oavsett var i världen som ska vara vinnare från dag ett med bra arbetsmiljö, bra anställningsvillkor med löner som det går att leva och bygga en framtid på och att detta hela tiden förbättras.

Vårt välstånd i Sverige och Norden har byggts upp tack vare facken och de fackliga rättigheterna. Det har gjort att makten på arbetet har balanserats mellan arbetsgivare och anställda genom kollektivavtal. Vinster som har gjorts ekonomiskt i näringslivet och landet har omfördelats och kommit alla till del. Även om vi under de senaste 30 åren kunnat se att lönearbetare har fått en allt mindre del av överskottet måste det till en förändring. Facken har här en nyckelroll tillsammans med arbetarpartier. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...