torsdag 4 mars 2021

Få vara självständig hela livet

I dagens Ystads Allehanda (20210305), på Ystadsidan, finns det två stycken artiklar om pandemins effekter inom handeln. Båda två handlar om hur människor som tillhör riskgrupper vill ha möjlighet att få inhandla sina varor. Det har lett till digitalisering och snabbare utveckling i att människor själva kan hämta sina varor samt få hemkört. I den ena artikeln handlar det om en äldre person. Denna person lyfter fram att hon vill klara sig själv. Alla restriktioner tas på allvar men man vill klara sig själv och att inte ligga någon till last.

Det här handlar om människors självständighet, delaktighet och frihet i alla åldrar. Med hjälp av möjligheten att få varor hemtransporterade eller att hämta i en box skapas en dynamik som gör att olika grupper som är i riskzon för coronan kan ha frihet, trots alla restriktioner. Ytterligare en dimension i detta är att med ingången "att klara sig själv" kan vi börja se på varandra på nya sätt som inte har gjorts tidigare. 

På senaste Socialnämnden i Ystads kommun, där jag är gruppledare, fick vi en presentation dragen för nämndens politiker. En av de punkter som kom upp, som var en av de viktigare för framtiden, lyftes det upp om att diskutera om tjänsterna ska ge "basservice" eller om man ska ha guldkant som mottagare av servicen. Det är att ha fel ingång i hur den service som en socialnämnd ger samt samhällets möjligheter att stötta människor.

Istället ska frågan ställas: Vad kan vi som kommun/samhälle göra för att människor ska kunna ha och känna delaktighet, självständighet och frihet?

Det är då som det går att se nya möjligheter och ha en bred och djup diskussion om hur samhället kan möta dels människors möjligheter och dels de samtida och framtida förändring som vi ser. Om det ska fokuseras på "antingen eller" diskussioner, som är så populärt inom politiken, riskeras det att hela tiden bli fel saker som det fokuseras på och därmed fel lösningar. Vilket i sin tur leder till ny fråga om vad ska man och vad ska man inte ha. Vi behöver i Sverige ha en helt annan ingång och tänkande.

Ta detta med en allt äldre befolkning. Ingången är att med allt fler äldre kommer kostnaderna för äldreomsorg och sjukvården att öka rejält. Det är problem. Tänk om vi vänder på det hela. Ja, fakta är att allt fler blir äldre. Det är utgångspunkten. Nästa steg är att diskutera hur vi alla som blir äldre ska kunna leva våra liv i självständighet, delaktighet och frihet. Vad är det som behövs för att det ska kunna göras? Handlar det om mer satsningar på friskvård och hälsa? Handlar det om att bryta ensamheten för äldre då vi vet att ensamheten ökar risken för sjukdomar, snabbare åldrande och att dö i förtid? Handlar det om att använda sig av den tekniska utveckling som sker där exempelvis människor som har svårt för att gå kan använda exoskelett som gör att de kan gå och röra på sig? 

Det handlar om allt det tillsammans och mycket mer. Vi behöver se möjligheterna och arbeta för att möjligheterna ska kunna förverkligas. Det gör vi om vi utgår ifrån diskussionen om att människor ska kunna vara självständiga, delaktiga och ha frihet. Då kan nya saker skapas och nya synsätt etableras som skapar en helt annan dynamik och processer som gör det bra för människor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...