fredag 29 december 2023

Minska på administrationen - det vill inte styret i Ystads kommun

 Ystads kommun är känt för att så fort något nytt ska göras inom administration (i detta begrepp ingår också ekonomi) ska det anställas någon ny. Med detta är också att inom administration finns små enheter med mellan fyra till tio anställda. Varje lilla enhet med vars sin chef. Det har gjort att administrationen i kommunen har expanderat. Nu senast med att pengar avsätts för att anställa fler inom kommunikation och kvalitetsgranskare. Besparingarna som genomfördes i år drabbade inte administrationen utan verksamheter som är i direktkontakt med kommuninvånarna. Det försvaras av de fyra partier som styr Ystads kommun. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna som inte vill anpassa och effektivisera administrationen. 

  I Socialdemokraternas, Centerpartiets, Miljöpartiets gemensamma budgetförslag för 2024 finns det med att kommunen ska anpassa administrationen. Med en kommunbudget på ett par miljarder kronor ska det finnas utrymme för att kunna spara minst 10 milj kronor på administrationen. Vi fick skarpa mothugg av styret med Paula Nilsson (M) och Håkan Damm (Kd) i spetsen. Bland annat ondgjordes det över detta bland annat utifrån att mer arbetsuppgifter skulle då läggas på administration (vilket också ekonomi ingår) och administrationen ska anpassas. Det vill inte styret göra.

 Det är intressant för samma styre har absolut inga problem med att låta personal inom vård och omsorg, förskolan och skolan, fastighet/lokalvård/kök/park få göra allt mer med samma eller färre i personalen, där mer ska göras på allt kortare tid. Till detta lägger vi att så fort nya arbetsuppgifter ska göras inom administration anställs det ny personal. Vi anser att så här kan vi inte ha det i vår kommun. Det är ett feltänk.

 I kommuner och regioner i Sverige går det att se att under de senaste 20 åren har administrationen svällt medan personalgrupper som jobbar direkt med invånare inte ökat i samma takt. I besparingstider är det den direkta sjukvården, äldreomsorgen, LSS-omsorgen, förskolan, skolan, lokalvård, kök, park som drabbas av nedskärningar. Administrationen däremot fredas. Vi måste vända på detta.

 Välfärden i Ystads kommun är i behov av mer resurser. Resurser måste frigöras för att kunna ge välfärden förbättrade förutsättningar att kunna fortsätta ge kommuninvånarna välfärdstjänster av god kvalité. Den färdväg som styret har valt leder till utökad administration. Så ska det inte vara. En annan väg måste väljas där vi använder skattepengarna direkt till välfärden.

 I att anpassa administrationen ingår också att minska på antalet dokument, policydokument, planer med mera som ska följas och arbetas med. Ystads kommun har otroligt mycket dokument som verksamheterna ska följa. Till och med myndigheter har reagerat mot detta. Här måste en effektivisering ske där antalet dokument skärs ned radikalt. Det ska vara enkelt att följa vad som ska göras. Det ska vara enkelt att göra rätt. 

Det är dags för förändring. Ystads kommun kan bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...