onsdag 27 december 2023

Upprätta samhällskontraktet - nyckeln till att vinna över brottsligheten

  Sedan en tid tillbaka har politiken i Sverige hamnat i en limbo när det handlar om att komma åt gängbrottsligheten. Det ena förslaget efter det andra inom övervakning och repression presenteras. Allt för att stävja brottsligheten. Diskussionen är rätt så ensidig. Det är beklämmande att se hur det inte finns en samlad vetenskaplig grund som politiken utgår ifrån. Här saknas också att samtliga partier i riksdagen sätter sig ned tillsammans och kommer fram till ett rejält reformpaket som verkligen kommer åt brottsligheten, rustar människor, skapar mer trygghet och gör att människor kan bygga sina egna liv.

 Mer övervakning, utan brottsmisstanke, och repression leder inte till färre brott. Om det skulle vara så undrar man varför då inte lagstifta om att alla ska bära bodycam och livesända via nätet samt införa rejäla straff på många, många år för de flesta brott?  

Orsaken är att man vet om att det inte fungerar. Det ser snyggt ut i "one-liners" som politiker kommer med men verkligheten ser annorlunda ut. Polisen har fört fram det på ett bra sätt. Genom att få riktiga verktyg till att avlyssna de som är misstänkta för brott har polisen kunnat klara av dels brott som har begåtts men också kunnat förhindra brott. Så dessa verktyg finns redan. Det Polisen säger är det bästa sättet att förhindra brott på är att satsa på skolan och det sociala. Rusta upp det förebyggande arbetet.

Därmed behövs det en annan väg framåt, bort ifrån snuttifierandet med olika förslag och en retorik som förstör en vettig debatt om lösningarna. Bort ifrån att skapa ett auktoritärare samhälle som Tidöpartierna nu försöker bygga. Nej tack till detta.

Om vi ska komma åt brottsligheten måste vi se till att det finns andra saker på plats. Vi pratar om att återupprätta samhällskontraktet mellan samhället och människor i vårt land. Här handlar det om arbete åt alla, lön att leva på, vettig fritid, mycket bra förskola och skola som det inte skärs ned på, förstärka och rusta upp socialtjänsten. Skapa verkligt hopp om att morgondagen blir bättre än i dag, få människor att drömma om en bättre framtid samt att få dem att vara en aktiv del av samhället där de ska vara med och forma det till att bli allt bättre. Vi måste återupprätta tilliten till varandra, att vi är rädda om varandra.

En samlad arbetarrörelse i Sverige kan ta denna väg framåt som gör att Sverige blir ett land som är mer öppet, mer demokratiskt.  Tidöpartiernas auktoritära program är inget för Sverige. Det skapar större klyftor mellan människor, ökar misstron till varandra, ökar avundsjukan, krossar drömmar, försämrar för människor, gjuter fast människor i klassklyftorna. Ett samhälle som går sönder. Det leder i sin tur till att vi inte blir av med brottsligheten.

Tiden har kommit till att skapa en ny framtid. Sverige kan mycket bättre. Det är dags för förändring. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...