tisdag 26 december 2023

Oro för Ystads kommuns framtid

Vi har ett styre i Ystads kommun som med sin politik försämrar för vår kommun och kommuninvånare.

  För några månader sedan fick kommundirektören i Ystads kommun sparken. Det var som en blixt från en helt molnfri himmel. Ledande politiker från Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna kallade hem kommundirektören från dennes möte i Kristianstad och tillsammans hade ett möte med denna. Dessa politiker är kommunstyrelsens ordförande Paula Nilsson, förste vice ordförande i kommunstyrelsen Gunilla Andersson, ordförande för Samhällsbyggnadsnämnden Håkan Damm och ordförande för BUN Per-Olof Lindh.

  På mötet sparkades personen och fick omedelbart lämna sin arbetsplats. I Ystads Allehanda uttalade sig kommunstyrelsens ordförande Paula Nilsson om detta. Där förde hon fram att det nu var dags för en ny kommundirektör som jobbade framåt. Det var dags att lägga sig bakom det negativa som handlar om larmskandalen och härvan med Försvarsutbildarna och vända blad. Kommundirektören hade lagt ned alldeles för mycket tid på detta. Nu var det upp till andra utanför kommunen att arbeta vidare med dessa skandaler. Det var dags för en ny kommundirektör som skulle genomföra styrets politik. Sverigedemokraterna backade upp detta.

  Vi socialdemokrater har lade fram ett förslag på att det måste tas ett helhetsgrepp och utreda vidare i kommunen så att allt kommer fram. Målet är att få ordning på organisationen, få på plats rätt strukturer och kontrollmekanismer, hög transparens samt återupprätta kommunens anseende, som tagit enorm skada. Vi ansåg att här ska det inte vändas ett nytt blad och avsäga sig allt ansvar. Det behövs en total genomlysning utifrån olika perspektiv för att kommunen ska kunna bli starkare och bättre.

Det visade sig snabbt att tänkandet från de ledande politikerna i styret var helt fel. Skandalen och härvan har vuxit och nu måste kommunen fortsätta att utreda och gräva vidare. Styret såg ingen annan utväg än att gå med på vårt förslag. I takt med detta har mer kommit fram, speciellt rörande härvan, som visar på att det är mycket mer som måste redas ut, tas tag i, få ordning på. Här behövs nytt tänkande och ett annat sätt att bedriva hur saker och ting ska vara.

Det som har utspelat sig de senaste åren är en stor grund för oro för kommunens framtid. Det var en grov missräkning att tro att nu var det dags att lämna skandalerna och vända blad. Ett tydligt tecken på att styret inte har koll på läget och inte är uppdaterat. Det finns en passivitet som syns i det politiska arbetet genom att det inte händer något. Knappt ärenden, mycket är rena informationsärenden men det är mycket få beslutsärenden. Senaste misslyckandet är hanteringen av Dragontavlan, och Dragonsamlingen, från de ledande politikerna i styret. 

Det saknas politik för tillväxt, utveckling, hållbarhet och trygghet från hela styret. Ystads kommun står och stampar. Styret har ingen politik för framtidens Ystads kommun. Det är dags för förändring. Ystads kommun kan bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...