tisdag 9 juli 2019

129 000 miljonärer - 16% av barnfamiljerna lever i fattigdom

Vet du om att i dag finns det tre personer i Sverige som äger lika mycket som 60% av alla oss andra?

I Sverige verkar den politiska debatten i dag handla om att invandrare är roten till alla problem. Här ligger fokus, speciellt från de konservativa partierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Det går inte ett tal eller ett samtal med media där representanterna för dessa partier tar upp invandring och migration som problem. Politiska utspel har fokus på detta.

Samtidigt undviks det att pratas om de verkliga orsakerna till varför vårt samhälle, och samhälle i andra länder, har problem med att skapa den trygghet som människor önskar. Det är inte så konstigt utifrån att det finns krafter som inte vill att blicken riktas mot dem och deras agenda. De har partier som skyddar deras intressen och som också genomför dessa. Runt om i världen går det att se, även i de nordiska länderna.

I Sverige har vi i dag en situation där tre rika personer i vårt land äger lika mycket som 60% av alla oss andra. Det handlar om 315 miljarder kronor. Smaka på den siffra som bara tre personer äger. Det är otroliga summor. Det visar tydligt hur snedfördelat inkomsterna är i vårt land. Systemet gör att de rika kan dra ifrån alla oss andra och därmed stärka sin makt.

I fjol fanns det i vårt land 129 000 dollarmiljonärer. 129 000! Dessa personer diskuteras det ingenting om i den politiska diskussionen trots att det här finns möjligheter att med skattens hjälp få in ökade inkomster. Det är en privilegierad grupp som samtidigt får mycket från staten i form av ROT, Rut, borttagandet av förmögenhetsskatten, sänkta inkomstskatter, förmånligt att ta ut kapitalskatt, låga kapital- och bolagsskatter. Sverige anses inte för inte som ett skatteparadis för de som är rika.

Samtidigt lever fler barnfamiljer i fattigdom. Vid millenieskiftet var det 8-9% av barnfamiljerna som levde i fattigdom. I dag är det 16%. Det finns också fakta som visar att 183 000 barn har minst en förälder som är hos Kronofogden. 

Om detta sägs det ingenting. Det är knäpptyst i den politiska debatten.

Den politiska diskussionen behöver fokusera på detta. Här har vi grundproblematiken i vårt samhälle. Ojämlikheten ökar. Det slår direkt mot låginkomsttagare och medelinkomsttagare. Det är vi som blir förlorare genom att otryggheten på arbetsmarknaden och i livet ökar, sociala skyddsnät slås sönder, människor tvingas leva i fattigdom, välfärden försämras, utbildningen gynnar bara vissa och där ditt barns arv styr hur det ska gå i skolan. 

Det är nog nu. Det är dags för förändring. En förändring som vi gör tillsammans

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...