onsdag 10 juli 2019

Ska vi ha full sysselsättning?

Vi som jobbar är ständigt utsatta för press på dagens arbetsmarknad. Det ska levereras på högst nivå varje dag, vecka ut och vecka in, året runt. Vi är mer produktiva idag än någonsin i världshistorien. Vi tillsammans i den svenska arbetskraften är en av världens bästa. Det ger oss också möjligheter att bygga våra egna liv men vid arbetslöshet hamnar vi i en situation där varje dag i arbetslöshet innebär att vi kommer allt längre ifrån yrkeslivets alla sidor. Kompetensen minskar eller sakta men säkert tappas. Så ska det inte vara. Det finns en lösning som det på allvar måste vara högst på agendan inom svensk arbetsmarknadspolitik. För det handlar om din framtid.

I dagens Sverige finns det minst 135 yrken där det råder brist på medarbetare. Den som har rätt utbildning får jobb. Samtidigt med detta har vårt land en arbetslöshet som ligger på 6,3%, motsvarar 372 800 personer. Det behövs nu en offensiv satsning för att få full sysselsättning i vårt land. Då går det inte att privatisera arbetsmarknadspolitiken.

En av grundbultarna i svensk arbetsmarknadspolitik förr var rätten för den som blev arbetslös att få gå en utbildning till att antingen förbättra sin kompetens inom existerande yrke eller utbilda sig till ett nytt yrke där det rådde brist på arbetskraft. På det sättet stärkte arbetslösa sina möjligheter och de fick snabbt jobb.

Arbetsmarknadsutbildning och utbildning inom utbildningssektorn ger arbete. Den som går en arbetsmarknadsutbildning hos Arbetsförmedlingen kommer snabbt ut i arbete efter att utbildningen är avklarad. Det är en av dem mest effektiva satsningar som kan göras för att arbetssökande ska komma ut i arbete och bygga sig en trygg framtid.

Utbildning via gymnasieskolan, vuxenutbildningen, yrkesvux, yrkeshögskola, högskola och universitet leder till en anställning. Satsningar här har gjorts och det är bra men för att vi ska ha den fulla sysselsättningens politik måste ännu mer satsas på utbildning.

Med en arbetslöshet på 372 800 personer måste mycket mer göras för att de ska kunna bygga vidare på en bra framtid. Det råder stort brist på utbildad personal inom 135 yrken. För att få jobb inom dessa behövs det utbildning. Här behöver det satsas för att människor ska kunna gå från ett yrke till ett annat så smidigt som möjligt. Det handlar om allt från längden på utbildningen, hur den enskilde ska kunna finansiera den, innehållet i utbildningen, kunna ha förskoleplats och fritidsplats för barn som den som är arbetslös har med mera.

Det behövs också en bättre samförsel mellan de yrken där det råder arbetskraftsbrist och den som är arbetslös eller som studerar på gymnasiet. Här behövs informationsinsatser, peppande och berättande samt ett tydligt framförande att den som går en utbildning till ett bristyrke kommer att få arbete snabbt. Varför inte hjälpa arbetsgivare att på ett tidigt stadium kunna ge personer som studerar mer praktikstöd samt möjlighet att få hjälp med att garantera att den som studera också får jobb där?

Den diskussion som finns nu om att privatisera arbetsmarknaden, mer jobbsökande aktiviteter (coachning) samt lägre löner är lösningen visar på hur lite förståelse för hur verkligheten fungerar det är. Med sådana insatser kommer det inte att bli fler som har rätt kompetens så att de kan bli anställda inom bristyrkena. Ska vi ha den fulla sysselsättningens politik krävs ett annat tänkande.

Så utifrån den progres(s)iva perspektivet gäller det att satsa rejält på arbetsmarknadsutbildningar samt på yrkesvux, yrkeshögskola och högskola/universitet. Vi i den svenska arbetskraften är en av världens bästa. För att ligga i topp framöver måste utbildningen vara den centrala pelaren som arbetsmarknadspolitiken bygger på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...