tisdag 16 juli 2019

Rasismen som politisk ideologi här för att stanna?

I USA har president Donald Trump gått till en rasistisk attack mot fyra stycken demokratiska kongressledamöter. De är Ayanna Pressley, Rashida Tlaib, Alexandria Ocasio-Cortez och Ilhan Omar. Trump anser att de hatar USA, i och med att de klagar hela tiden anser han, och kan därför åka tillbaka där de kommer ifrån. Det är ren rasism som nu har tagit sig en allt tydligare skepnad ju närmare presidentvalet 2020. För Trump handlar detta om ren strategi, en strategi som handlar om att vinna nämnda val.

Det är bedrövligt och mycket tragiskt att en politiker beter sig på det sätt som Donald Trump har gjort mot kongressledamöterna. Det är ren skam och ska inte få förekomma. Demokraterna har gått till motattack och gör det bra. Kongressledamöterna som har blivit utsatta för fram tydligt vad de anser om Trump. De flesta av republikanerna är tysta även om några har fört fram kritik mot Trump. I natt röstade representanthuset för ett fördömande av Trumps uttalande. En mycket allvarlig markering mot honom.

Nu är detta ingen isolerad händelse. Trump har sedan primärvalen inom republikanerna kört med rasism som ett av sina kort. Immigration och främlingsfientlig populism är hans strategi. På det vann han omröstningen inom republikanerna och sedan det amerikanska presidentvalet. Många tror att begreppet "Make America Great Again" var det som drog. Han vann röster på det men framför allt på att köra en främlingsfientlig agenda med både rasistiska undertoner och rasism. Under hans presidentperiod har detta fortsatt.

Attacken på kongressledamöterna är en del i att vinna valet 2020. Genom att lyfta fram dem och deras politik är nog tanken att det ska skrämma bort väljare ifrån demokraterna. En strategi som mycket väl kan misslyckas. För det Trump gör är att ducka undan de problem som USA har. Ett land med stor ojämlikhet.

Nu skulle man kunna tro att det republikanska partiet skulle ta avstånd från Trumps senaste agerande men reaktionen har inte blivit som det troddes. Orsaken är troligtvis att det partiet har köpt Trumps agenda och strategi. Krafttag mot immigrationen. Framförande av främlingsfientlig populism. Republikanerna har sett att det lockade väljare och lockar skaror till Trumps möten, liksom andra inom partiet som kör likartade race. Det republikanska partiet finns inte längre utan är ett Trumpparti.

Rasism används över hela världen över som en ideologi/politisk plattform för att få makt och inflytande. Människor som kommer från andra länder utmålas som skapare av problem av olika slag. Vi har kunnat se hur den har vuxit sig allt starkare sedan år 2000 och där partier har kommit in i folkförsamlingar. I vissa länder suttit med samt sitter nu med i regeringsställning. Denna ideologi kläs gärna i andra ord och begrepp för att inte fullt ut avslöja vad det är.

Vi behöver ta krafttag mot de politiska partier och rörelser som använder sig av rasismen/främlingsfientlighet i sin retorik och agerande. Det hör inte hemma i vår värld. En rejäl offensiv motrörelse behöver komma på plats. En politik som visar att en annan positiv värld går att skapa. Sådana personer som Trump tillhör det förflutna. Deras tänkande skapar problem och sliter sönder samhällen. Han tillhör överklassen och gör vad han kan för att stärka sin och sin klass makt. För vanliga människor innebär det kaos. Det måste till en förändring.

Under ett antal blogginlägg framöver kommer jag att ta upp och diskutera hur det ser ut i dag rörande främlingsfientligheten, hur den används för att vinna röster och slå split mellan människor, vad som kan göras för att skapa något annat bort från detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...