måndag 15 juli 2019

Måste livet riskeras?

Vi är många som är oroliga för och irriterade på läkemedelsbolagen för att medicinerna som behövs inte alltid finns på apoteken i rätt tid för den enskilde. Så ska det inte vara. Det får vara nog.

När det statliga apoteksmonopolet revs upp lovades det guld och gröna skogar till folket. Medicinerna skulle bli billigare, vara apotek överallt i Sverige och medicinerna skulle fås när de behövdes. Det höjdes en del varningar men viftades bort av Reinfeldtregeringen och framför allt Göran Hägglund, partiordförande för Kristdemokraterna.

Läkemedelsbolagen har varit hyllade hjältar för att de som behöver ha mediciner får dessa. Stora summor har investerats i att ta fram mediciner som är bra för människor, självklart med syftet att också tjäna pengar. Dock har mediciner funnits och levererats i tid.

I dag är det är många som kan vittna om hur de inte får sina mediciner i tid, mediciner som är restade på apoteken, mediciner som inte är tillgängliga under lång tid. Allt fler mediciner gäller detta för. Det blir en ångest och en försämring av livskvaliteten för den enskilde. Medicinerna är livsviktiga och att inte få dem skapar stora problem för var och en som inte får dessa in rätt tid. Det handlar om ens liv.

Vi kan inte ha ett system där läkemedelsföretagen inte levererar mediciner i tid. Ett system som verkar gynnar dessa att tjäna pengar men håller en sämre service till människor. Det måste vara stenhårda krav på dessa företag så att dessa ser till att mediciner är där när de, men även djur, behöver dem. Om läkemedelsföretagen inte lever upp till det ska de få betala dryga böter.

Vi lever i år 2019. Om mediciner kunde vara på plats i rätt tid på 1970-talet borde det faktiskt gå i dag också. Speciellt med tanke på all teknik som finns som underlättar informationsöverföring om mediciner. Nu behövs ett system som sätter människor i centrum. Det är dags för förändring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...