söndag 14 juli 2019

Afrika - dags med nya kunskaper

Afrika. När det ordet sägs kommer en rad bilder upp hos var och en av oss. Bilder som troligtvis bottnar i att det ska vara en kontinent med fattigdom, svält, blodiga inbördeskrig, terror, människor som lämnar för att ge sig till Europa, sjukdomar, problem, Nelson Mandela, enskilda länder, historia, djuren som lever där med mera. Bilder som vi har fått via läroböcker, nyhetsrapportering och liknande. Afrika är dock en kontinent som visar upp något annat som vi behöver se och lära. En verklighet som inte stämmer överens med det som vi har fått lära oss.

Det finns förstås inbördeskrig som är förödande för befolkningen. Det finns ledare i en del länder som gör allt vad de kan för att sitta kvar, manipulerar det demokratiska systemet och ser till att deras motståndare förföljs och motarbetas. Diktatorer som styr sitt land med järnhand med en befolkning som lider enormt. Terrororganisationer med liten respekt för människoliv. Fattigdom sidan om stor rikedom. Ojämlikhet, människor som lämnar och vill komma till Europa med mera. Det går inte att blunda för det.

Samtidigt finns det också en verklighet som inte får samma utrymme. En verklighet som visar på en kontinent med energi, framtidstro, nytänkande, skapande och utvecklingen. Vi som har tillgång till utländsk media kan ta del av detta via exempelvis Inside Africa på CNN, fördjupade program på BBC, Bloomberg News med flera. I Sverige har exempelvis Dagens Nyheter lyft fram Afrika på ett annat sätt än vad annan media brukar göra.

I de afrikanska länderna i dag sker en ekonomisk tillväxt som gör att nya möjligheter för ländernas befolkning ökar. Det finns områden där den ekonomiska tillväxten inte kommer alla till del eller inte har kommit som gör att de som bor där flyttar på sig, antingen till större städer eller så tas en farofylld resa genom Saharaöknen mot Europa. Samtidigt går det att se i länder hur ekonomisk tillväxt lyfter människor ur fattigdom, medelklassen och välståndet ökar, skatteintäkter växer.

Av dessa skatteintäkter satsas mer på utbildning, hälso-sjukvård, infrastruktur, energi än på något annat. Ledningarna för länderna är fullt medvetna om vikten av att satsa på den egna befolkningen och via ekonomisk tillväxt göra det bättre, få inhemska företag att växa och bli fler samt locka till sig utländska investeringar.

Den nya teknologin används offensivt. Många av länderna kan direkt anamma it och digitaliseringen med det mobila i centrum i samhället. I flera av de afrikanska länderna ligger befolkningen längre fram i sitt mobilanvändande i det dagliga livet än vad vi i väst gör. Här finns smarta betalningslösningar, affärsmöjligheter, utbildning med mera där mobiltelefonen är den naturliga tekniska plattformen att utgå ifrån. Teknologisk utveckling sker här i rasande fart.

Här finns också olika frihandelsområden som arbetar med att göra det smidigare att bedriva handel mellan länderna. Det är genom handel som en tillväxt kan ske. Dessa frihandelsområden är CEN-SAD, AMU, ECOWAS, COMESA, ECCAS, IGAD, EAC, SADC. Som ni ser en rad olika områden som innehåller olika länder. Samma land kan i sin tur ingå i flera olika frihandelsområden. Det skapar dynamik och möjligheter.

På det kulturella området har kulturen från de olika länderna fått allt större spridning i världen. Musiken har haft sin spridning sedan tidigare men under de senaste åren har detta intensifierats. Länders olika musikarv inspirerar nu än mer människor runt om på vår jord, finns med i filmer på ett annat sätt än tidigare. Marvelfilmen Black Panther, som bygger på en superhjälte som bor i "Wakanda" Afrika, är en av de mest inkomstbringande filmerna i historien. En film som innehåller mycket musik i från västra Afrika och som gör människor från Afrika till hjältar.  Design härifrån sprider sig också och influerar modet på olika sätt i dagens modeindustri och hur vi klär oss. Allt fler har blivit nyfikna på matkulturen som finns i länderna och anammar matlagningskonsten. Kultur från de afrikanska länderna är det allt fler som tar till sig.

Jag rekommenderar er att ta del av de nyheter och fördjupade artiklar som finns om Afrika utanför Sverige. Det finns tv-program och radioprogram med mera att ta del av också. Vi behöver alla göra en omvärdering av Afrika och inse att detta är en kontinent som vi definitivt behöver nya kunskaper om. Här finns en dynamik och processer som EU och Sverige kan vara en del av, skapa samarbeten som bygger på ömsesidig respekt, har utbyten och lära av varandra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...