lördag 13 juli 2019

Nollvision

Förra året var det 50 personer som lämnade sitt hem och gick till arbetet för att aldrig komma hem igen och hem till sin familj. 14 av dessa dödsolyckorna skedde på byggarbetsplatser. Nu kommer Skanska att införa ett utbildningskrav rörande säkerhetsutbildning för alla som jobbar på deras arbetsplatser, oavsett vem som är där. Det är ett mycket bra initiativ som kommer att rädda många liv. Hoppas att fler branscher gör samma sak.

En stor del av dagen är vi på våra arbetsplatser. Platser som ska vara säkra och trygga. Självklart finns det de arbetsplatser som har arbetsuppgifter som är farliga men det ska samtidigt finnas en arbetsmiljö som minimerar risker.

I år har tyvärr så här långt 24 personer omkommit på sin arbetsplats. Det är en tragedi. Det här är något som måste ligga högst på den politiska dagordningen för ingen ska dö på sin arbetsplats. Egentligen borde alla de politiska partierna prata om det och komma med skarpa förslag om hur det ska förhindras. Det borde vara på första sidorna, centralt i nyhetssändningarna och diskuteras i nyhetsprogram. I partiledardebatterna behöver detta vara en av de frågorna som diskuteras.

Det är mycket bra att regeringen har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta tag i detta och djupanalysera dödsfallen. Arbetet med nollvisionen för dödsfall på arbetsplatsen måste intensifieras. Resurser behöver avsättas för att nollvisionen ska bli verklighet.

Det är många som är oroliga för hur det står till med arbetsmiljön på sin arbetsplats. Arbetsmiljöarbetet är mycket viktigt att det arbetas med aktivt hos arbetsgivarna. Förra året var det 118 970 stycken arbetsskador på den svenska arbetsmarknaden. En otroligt hög siffra. Så här ska det inte behöva vara. Arbetsgivarna har ansvaret för att se till så att arbetsmiljön är den bästa som finns. Arbetsmiljön är också något som måste ständigt utvecklas.

Arbetarrörelsen måste driva frågor om arbetsmarknaden, arbetsmiljö, anställningstrygghet och andra frågor kopplade till jobben mycket hårt. Det är ett arbete för alla delar i arbetarrörelsen att åstadkomma en förändring. Nollvision för dödsolyckor och att antalet arbetsskador ska minska radikalt. Ingen ska behöva dö eller skadas på arbetsplatsen. En god och säker arbetsmiljö måste vara i centrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...