söndag 2 februari 2020

Går det att lära sig något av Sverigedemokraterna?

Häromdagen var det en vän på sociala medier som skrev att Sverigedemokraterna är större folkrörelse än socialdemokratin. Personen pekade bland annat på det som händer i sociala medier där Sverigedemokraternas medlemmar och sympatisörer dominerar totalt. Den sidan jobbar i "celler" och "smattrar sönder" socialdemokratin och de idéer och tankar som finns på vår sida. Att vara aktiv på sociala medier är effektivare och når fler än knacka dörrar. 

När man blir presenterad med sådana här tankar så har man två val. Antingen strunta i det och jobba vidare eller sätta sig ned och analysera. Jag har valt att göra det senare. Jag har på nära håll studerat under ett antal år hur Sverigedemokraterna insåg vikten av sociala medier, byggde upp en organisation för det dels från partiet självt men också dels knöt samman och uppmuntrade alla som sympatiserade med Sd att vara aktiva på nätet. Det har gjort att Sverigedemokraterna kan i dag mobilisera en stor folkrörelse på nätet som dominerar och kan nå miljontals människor enkelt.

Ungefär tiden mellan 2007-2011 var S störst på nätet, sociala medier. Då fanns Netroots, en digital gräsrotsrörelse som jobbade med att föra ut arbetarrörelsens politik och diskutera det som hände i samhället. Netroots dominerade och anses vara det som avgjorde att socialdemokratin i valet 2010 nådde det valresultat som nåddes. Hade inte Netroots funnits hade valresultatet hamnat närmare 26-27 procent. Tyvärr fick inte Netroots det stöd den behövde från partiet och den digitala rörelsen föll samman.

Sedan byggdes Sverigedemokraternas nätrörelse igång på allvar. Den fanns i liten skala inför valet 2010 men sedan har den växlat upp rejält. I dag är denna rörelse den största i den digitala världen i Sverige. Den dominerar och styr det politiska samtalet. När Sd:s partiledning för ut ett politiskt budskap trummas detta igenom i alla kanaler och förs ut massivt till människor. När media hakar på rullar det hela på och Sd:s dagordning blir den dagordning som politiken i Sverige förhåller sig till.

Det här är mycket smart. Jag tror att personer inom Sd:s rörelse har studerat bland annat Netroots för att lära sig hur internet ska domineras. Dominerar du där kommer du att dominera det politiska samtalet också. I dagens uppkopplade värld har Sverigedemokraterna ett enormt försprång.

En sak som den sidan är mycket duktig på är att backa upp varandra.Man bryr sig inte om den enskilde inom Sd, inte om fraktioner som står mot varandra, om man gillar vederbörande eller inte utan det Sd står för och Sd som parti är viktigast. Allting annat är sekundärt. Det gör att man "gillar" och delar inlägg som Sverigedemokrater skriver. Det gör att deras inlägg får en mycket stor spridning. Det här är en form av solidaritet som har stor genomslagskraft. Man når ut, ända ut till den enskilde svensken som sitter hemma vid sin dator/mobil eller padda. Det har gett resultat. Inte för inte som Sd i dag är Sveriges näst största eller största parti.

Socialdemokraterna har genom tiderna varit mycket bra på att lära sig av andra, att kopiera och göra det ännu bättre. Politiskt var folkhemmet inget som från början var socialdemokratins. Det lanserades först på högersidan men S tog det och gjorde det till sitt med mycket lyckat resultat. Det skulle kunna gå att lära sig något av Sverigedemokraterna men i detta fall har vi dock något som visade sig vara ledande och fungerade mycket väl. Det var Netroots. Det går att lära sig av Sd vikten av att ha en aktiv digital folkrörelse. Så låt oss lära oss av Netroots tänkande, plan och strategi.

Här vill jag lyfta fram följande fem saker:

1: Jobba och stötta varandra. Som jag skrev ovan är det viktigt att dela och gilla varandra utan att bry sig om vem den enskilde är. Socialdemokraterna ska sättas först. Släpp prestigen och se till att stötta varandra. Gör det.

2: Var AKTIV i sociala medier. Jag vet om att socialdemokratin har fått ett par tusen personer att vilja vara aktiva för S på sociala medier. Det är viktigt att vi gemensamt är aktiva, stöttar varandra och andra och får snurr på saker och ting. En fördel med Netroots var att den som skrev såg till att länka in det andra skrev. På det sättet fick alla snurr på varandras inlägg. Vi behöver jobba mycket mer med detta. Om det finns ett par tusen personer som skriver om S enskilt får det inte det genomslag som behövs i förhållande till att länka till varandra, dela varandras inlägg med mera. Då får det en enorm genomslagskraft.

3: Engagera varandra. Få fler att engagera sig för socialdemokratiska folkrörelsen. Det handlar inte enbart om att föra ut vad socialdemokraterna vill göra (oavsett om det är på riksnivå, regional nivå eller kommunal nivå) utan också diskutera samhället och vilka lösningar det finns på de problem som finns. Visa tydligt på möjligheterna för framtiden. Hjälp varandra att skriva om saker inom olika politiska områden. Ingen kan ha monopol på bara ett område.

4: Aktivt stöd från Socialdemokratiska partiet och LO. Det gäller att båda två är med och ger aktivt stöd till alla de som vill arbeta för arbetarrörelsen på nätet. Det gäller att det avsätts pengar men också personella resurser som finns som bollplank, tillgängliga för diskussioner och frågor, som sporrar, ger tips. Det gäller också för S och LO att kunna bjuda in exempelvis digitalt till olika saker. Det kan vara hearing, diskussioner om aktuella politiska frågor, samtal med företrädare, knyta kontakter och ha samtal med varandra inom den digitala rörelsen med mera.

5: En mycket viktig sak: Låt bli att begränsa andra! Det här är mycket viktigt. Det gäller oavsett om det är i sociala medier som personer skriver i eller skickar in insändare till tidningar. Ingen ska få lov att begränsa andra från att skriva. Då skapas en censur som inte gynnar socialdemokraterna. Vi måste komma ihåg att ju fler röster som hörs desto kraftfullare blir socialdemokraterna. Försöker man tvinga människor att hålla igen, att inte få lov att skriva om det man vill går vi våra politiska motståndare till mötes. Den sidan vill inte att vi ska höras och synas. Så låt bli att begränsa andra. Uppmuntra istället varandra.

Jag tror att dessa fem första steg kan lyfta socialdemokratin i den digitala världen och bli en digital folkrörelse. Ja, Sverigedemokraterna är störst nu men det betyder inte att det är så valåret 2022. Sedan finns det självklart en viktig sak som inte får glömmas:

En offensiv socialdemokratisk folkrörelsepolitik som skapar engagemang och visar att S är relevant i människors vardag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...