söndag 14 juni 2020

Kent Mårtensson och Olof Palme - inspirationskällor

Olof Palme har alltid varit en person som jag har följt med stort intresse och inspirerats av. Hans förmåga att engagera, att möta utmaningar för landet och invånarna med tron på att den socialdemokratiska politiken faktiskt kan skapa förändringar och göra det bättre är en källa att hämta kraft ifrån. En person som arbetar i den andan, är en sann socialdemokrati och arbetarrörelse person och som jag har som läromästare inom politiken är Kent Mårtensson här i Ystads kommun. En socialdemokrat som jobbar oförtrutet vidare med att vi ska ha ett jämlikt och hållbart samhälle, vikten av att politiken ska göra det bra för människor, lyssna på människor och via politiken hjälpa till med att lösa deras problem och utmaningar och skapa möjligheter för framtiden. Skapa engagemang och inspiration för vår politik. 

Olof Palme såg världens klassklyftor och brann för att få bort dessa. Byggande av det jämlika samhället var i centrum, en politik som landets invånare var en aktiv del av. En riktig socialdemokratisk politik. Det har vi i Ystad fortsatt att bygga vidare på. En som varit drivande i det är Kent Mårtensson. 

När jag gick med i partiet 1998 var Kent Mårtensson vår ks-gruppledare. Redan då fastnade jag för hans engagemang i människors vardag och en vilja att bygga en kommun på socialdemokratisk politik, något som visar sig vara bra för oss som bor här, och att Sverige ska vara ett bättre land att leva i. När jag fick äran av medlemmarna att sitta med i arbetarekommunens styrelse lärde jag känna honom närmare och när jag fick stöd från medlemmarna att stå på kommunfullmäktigelistan och invald i kommunfullmäktige samt vara med i socialnämnden hade jag honom som mentor. Ett mentorskap som fortsätter i dag.

Jag har lärt mig mycket från Kent när det handlar om politik, det politiska hantverket, om socialdemokratin, dess historia och ideologi i kombination med hur det omsätts i praktisk politik som är bra för den enskilde. Där andra har fastnat i ideologisk retorik, lärde Kent mig att omsätta detta i realpolitik. Politisk retorik är bara retorik om det inte kan omsättas i praktiska förslag som gör det bra för människor.

Kent var och är mån om att lyssna på människor. Fler gånger när vi var ute tillsammans i kommunen tog det lång tid eftersom han pratade med många människor och de ville prata med honom. Detta med att ge sig tid, visa sig intresserad av människor, lyssna och samtala (alltså samtala och inte hålla en egen monolog) bär jag med mig i mitt politiska arbete. Han är också rak och ärlig, egenskaper som uppskattas, men är det på ett sätt som gör att människor inte känner sig illa till mods. En del är raka och ärliga men de säger saker på ett sådant sätt som sårar och skapar problem. Kent har en annan approach.



Jag vet inte hur många gånger under årens lopp som Kent förde fram om att hur påverkar detta förslaget eller underlag som vi fick människor i deras vardag. Ett förslag som exempelvis ur ett tjänstemannaperspektiv såg rätt och bra ut kunde innebära att människor fick det sämre. Politik är till för människor och en kommunorganisation är till för invånarna. Det är politikernas ansvar att göra det som är bäst för invånarna. Tänka själv och tänka kritiskt där det är viktigt att bilda sin egen uppfattning fri från yttre och inre tryck där man tillsammans i gruppen diskuterar igenom alla perspektiv noga för att sedan landa i ett gemensamt förslag.

Både Kent och Olof Palme bottnar i det Olof Palme förde fram i sin programförklaring från 1965, fortfarande högaktuellt:

”Men tillvaron för oss människor består av enkla ting. Den enskilda människans förhoppningar är konkreta och verklighetsnära. De kretsar kring familj och bostad, utbildning och arbetsplats, fritidssysselsättningar och vardagliga relationer med omgivningen. Det är i denna tillvaro som utopierna ska bli praktisk verklighet.” 

Det är detta som politiken kokar ned till. Oavsett alla högtraviga ord, svulstig retorik så är de inget annat än tomma ord att förföras av om de inte leder till praktisk politik som människor känner är bra. Tydlighet, lätt att förstå och att det är enkelt att förklara. Inte strategiskt och taktiskt spelande utan en politik som människor känner igen, vill se och som gör bra saker i vardagen. 

Det är också det som gör att Kent Mårtensson är en stor naturvän och drev på/driver på att vi också måste ha en politik som är bra för miljön och klimatet. Vi lever i en helhet där vi människor inte kan isolera oss från miljön och tro att miljöskador inte orsakas av oss eller att jag själv inte bär en del av ansvaret för att miljön förstörs på olika platser i världen, även här i Sverige. Vi har under en längre tid haft en progressiv miljöpolitik hos oss S i Ystad där Kent Mårtensson tillsammans med en annan god vän Stefan Malmberg varit mycket drivande. Det har gjort att Ystads kommun i dag kan visa sig vara en av de kommuner i Sverige som har jobbat mycket hårt för att ha en bra miljöpolitik och miljö.

För mig både som politiker och på det personliga planet har Kent Mårtensson betytt mycket, och fortsätter att betyda mycket. Jag har som sagt lärt mig mycket av honom och inte bara bär det med mig utan försöker också att omsätta det. Kent Mårtensson är en unik person som är populär i vår kommun, omtyckt och har stor respekt med sig även av politiska motståndare, brett kontaktnät över hela landet och utomlands. För honom är begreppet "Tillsammans" ett honnörsord. Det är viktigt att jobba tillsammans och jobba ihop i team där alla får komma till tals och där man tillsammans kommer fram till vad som ska göras. Gemensamma förslag är de bästa.

Vi kamperar ihop i dag i kommunfullmäktige och det är en stor ära att få ha jobbat tillsammans med honom när han var ks-gruppledare och kommunstyrelsens ordförande. Den gyllene perioden 2015-2018, när vi styrde, innebar ett lyft för Ystads kommun och en framåtanda som inte setts på länge och som nu tyvärr försvinner igen med det styre som finns i kommunen.

Vi socialdemokrater måste komma ihåg att socialdemokratiskt politik bottnar i människors vardag och den värld vi lever i. Vi måste vara relevanta i människors vardag. Det är där politiken byggs och förslag kommer ifrån. Ett stort tack till dig Kent för att du i ditt politiska arbete gör allt för att människor ska få det bättre och vi ska kunna leva i en hållbar värld där vi kan bygga vår framtid, en framtid byggd på jämlikhet, rättvisa och frihet för samhällen och människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...