onsdag 10 juni 2020

Dags för politikern Olof Palme

Olof Palme. En politiker som fortfarande i dag väcker olika känslor beroende på vilka värderingar man har. Utifrån mitt perspektiv anser jag att han var färgstark, i samklang med nuet, framtidsspanare, omfamnade det nya, med en retorik som var tydlig och engagerade människor i det han sa och socialdemokratin. Ständigt lyssnande och intresserad av hur människor i vårt land och världen hade det. En politiker som kunde vara stentuff samtidigt som han arbetade för att de svagaste, minsta eller med minst makt och möjligheter skulle få det bättre. Det är nu dags att vi lyfter fram och synliggör politikern Olof Palme med allt vad det är och slutar använda honom som en symbol.

Jag vet inte på hur många möten jag har varit genom åren där personer som har talat mer än en gång har citerat något som Olof Palme har sagt eller skrivit i sociala medier om vad han har sagt. Inom retoriken finns en regel som säger att för att ditt tal eller det du för fram ska ha mer tyngd är det bra att citera tidigare tänkare, politiker, författare med flera. Inom socialdemokratin är det självklart populärt att citera Olof Palme och med dessa citat få en helt annan tyngd i framförandet. Samma sak när det skrivs och läggs ut i sociala medier. Därmed har Olof Palme blivit en symbol och ett alibi att använda sig av vid väl valda tillfällen.

Olof Palme är mycket mer än att vara en symbol för något människor gärna vill att han ska vara. För mig är Olof Palme politikern som med energi, grubblande, analyserande av sin samtid och brinnande vilja att framtiden skulle bli bättre för människor kämpade för det. Han var fast förankrad i ideologin men samtidigt insåg vikten av att fånga in nya rörelser för att socialdemokratin hela tiden skulle visa sig livskraftig och stå på människors sida, vara relevant i människors vardag. Ständigt diskuterande med sig själv och sin omgivning om hur samhället skulle bli bättre och socialdemokratins plats och roll i förändringarna.

Jag har minnen från när jag är fem år och sitter hemma tillsammans med familjer och lyssnar på debatten mellan Olof Palme och Torbjörn Fälldin. Den debatt där Olof Palme totalt mosar retoriskt Torbjörn Fälldin men där den senare anses ha vunnit valet just på grund av den debatten då människor tyckte synd om honom. Olof Palme kunde köra över moderatledarna också utan att blinka och var vass i replikskiften i partiledardebatter och i riksdagsdebatter. Ingen svensk politiker innan eller efter honom har legat på samma nivå retorisk, förutom Håkan Juholt som kommer en bra bit på vägen, liksom Göran Persson. Jag älskade att lyssna på Olof Palme.¨

Jag har försökt att bygga en politik i hans och socialdemokratins anda. En socialdemokratisk progressiv politik. Det tycker jag är viktigt och kommer att kämpa innerligt för, kanske till en dels förtret, och att socialdemokraterna tar den riktning som den behöver ta för att bekämpa det systemskifte som vårt land har blivit utsatt för. Det är dags för politikern Olof Palme att bli synlig igen, den demokratiske socialisten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...