måndag 8 juni 2020

SCB:s mätning skakar om

I går presenterade SCB sin väljarundersökning. Socialdemokraterna är nu uppe på 33,7%. En markant höjning sedan november förra året på 8,7%. Även om det skulle vara så att uppgången har med corona att göra visar det tydligt att det finns ett intresse för socialdemokraterna och socialdemokratisk politik. Nu gäller det att ta offensiva steg framåt.

Under coronapandemin har 9 krispaket plus ytterligare åtgärder tagits som påverkar statsbudgeten med 245 miljarder kronor. Till det ska det lägga ytterligare stöd på 665 miljarder kronor i form av ökande garantier, lån och likviditetsförstärkningar till näringslivet. En massiv satsning från samhällets sida för att stötta och hjälpa människor, rädda jobb och få arbetsgivare att klara av denna kris. Till det ska läggas alla de satsningar som görs i kommuner och regioner för lokalt näringsliv och invånare.

Mätningen i SCB visar med all tydlighet tycker jag att det finns ett intresse för oss socialdemokrater. När vi bedriver och lägger fram socialdemokratisk politik, som jag tycker mycket av krispaketen är, syns det tydligt att det är en politik som är bra för oss som bor här och för vår framtid. En del var pessimistiska förra året och såg de dalande siffrorna med stor oro. Det man dock ska komma ihåg att i ett sådant läge är det bara en sak som gäller. Det är hårt arbete för att skapa en offensiv socialdemokrati. Självklart krävs det ett hårt arbete från allas vår sida för att visa att socialdemokraterna är relevanta i människors vardag och har en vision för vårt samhälle som skapar engagemang och ger inspiration.

Det går att notera igen att en del av den borgerliga pressen nu tycker att socialdemokraterna och statsminister Stefan Löfven har fått för stort utrymme och lyfts upp för mycket av er i olika opinionsmätningar. Gårdagens SCB-mätning tror jag har skapat ännu större oro för att den våta drömmen på den sidan med ett konservativt block av M, Kd och Sd inte ska förverkligas. S, V och Mp får nu tillsammans 46 medan det konservativa blocket får 43,6%. Hur liberalerna kommer att ställa sig till det konservativa blocket och viljan att samarbeta med det är skrivet i stjärnorna just nu men skulle de göra det krossar L sig själv. Detta eftersom det konservativa blocket har i sig politik som går ut på att minska på liberalismens vinningar.

För att socialdemokraterna ska kunna bygga vidare på detta, även om en nedgång troligtvis kommer att ske men jag gissar inte ned på samma låga nivåer som tidigare som gör att steg kan tas uppåt igen, måste vi bygga en offensiv politik. Det handlar om kampen mot arbetslösheten, satsningar på välfärden, investera mer i landsbygden, kampen för en bra arbetsmarknad med bra arbetsmiljö, arbetsvillkor och en lön och sedan en pension som går att leva på som ger livskvalité och få fram en grön cirkulär ekonomi (som jag i senare blogginlägg kommer att definiera vad den är) som bygger ett jämlikt, jämställt och hållbart samhälle.


En politik för breda löntagargrupper, för arbetarklassen och medelklassen. En politik för oss många, inte bara för ett fåtal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...