onsdag 16 februari 2022

Klass i Sverige - vi kan bygga en bättre framtid

Jag har nu läst en bok som jag anser ska vara standardläsning för varje socialdemokrat och varje person som anser sig vara en del av arbetarrörelsen. En bok som ska användas hela tiden, hämta fakta ifrån, inspiration och vara en guide i vår samhälle samt med hjälp av ta fram nya politiska idéer och förslag på hur vårt land ska bli jämlikt, solidariskt, rättvist och hållbart. Det är av central betydelse att läsa den och arbeta utifrån den.

Boken heter Klass i Sverige. Ojämlikheten, makten och politiken i det 21:a århundradet av Daniel Suhonen, Göran Therborn & Jesper Weithz (red), Arkiv förslag Lund 2021.


 

Boken innehåller olika kapitel skriven av olika personer och forskare. Nutidens samhälle beskrivs och vägen till där vi är i dag. Bilden som framträder är att Sverige är ett ojämlikt land där arbetarklassen och medelklassen är de stora förlorarna. Arbetsgivare och kapitalägare har stärkt sin makt medan vi som jobbar har fått se den minska, fått sämre löneutveckling än vad som har varit tidigare, massarbetslösheten som återinträtt, försämringar av våra gemensamma sociala skyddsnät, förmögenheter som har ökat för de rikaste och inte ökat för resten av oss. Klass är avgörande för hur det går i utbildning, livschanser, hälsan. Listan kan göras ännu längre på vad som tas upp. 

Nyliberalismen har blivit den härskande ideologiska inriktningen som genomsyrar samhället, individers tänkande bland annat via identitetspolitiken, partier med mera. Socialdemokratin har anammat delar av den. Det går inte att blunda för. De senaste åren går det dock att se att socialdemokratin håller på att lösgöra sig från det greppet och finna sin egen väg men mycket mer ska göras. 

Det här är en mycket bra bok om vår samtid och som lägger en bra grund för att förstå var vi är, varför vi är där vi är. Utifrån detta går det att bygga ett bättre samhälle, att ta initiativ till en offensiv socialdemokratisk politik som är socialdemokratisk. Nyliberalismen är slut som ideologi. Dess vurm av marknaden, att ju rikare vissa blir desto bättre, splittra upp oss i mindre grupper med identitetspolitiken som grund (där vi anser att det är bara personer inom den grupp jag anses tillhöra som kan representerajust mig) har visat sig inte fungera. Det är med andra ord perfekt läge för en offensiv socialdemokrati att ta initiativet och bygga ett bättre samhälle för alla. 

Jag anser att varje socialdemokrat, och vi som tillhör arbetarrörelsen, ska läsa denna bok och ha den som en del av sin politiska vardag. Det handlar allt från den enskilde till lokala s-föreningen/s-klubben, arbetarekommunen, distriktet, partistyrelsen, olika politiska grupper och även en socialdemokratisk regering. Den är mycket viktig och ger oss en ideologisk grund för hur vi ska ta oss framåt från där vi som land befinner sig i dag. Här finns samlat bilden och därmed förståelse för nuet. Ett nu som har skapats medvetet av politiska beslut. Därmed kan vi också bygga en bättre framtid med politiska beslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...