lördag 1 oktober 2022

Sveriges problem löses inte med en högerregering

 Sverige kommer att få en högerregering som verkligen står till höger och kommer att vara helt i händerna på Sverigedemokraterna. Detta parti kommer att ha den verkliga makten. Det är resultatet av valet. Samtidigt är det inte som moderaternas ledare Ulf Kristersson vill ha det till, att svenska folket har röstat för hans idé om framtidens Sverige. Istället är det Sverigedemokraterna som väljarna har strömmat till medan det för M, L och Kd är tillbakagång i valresultatet jämfört med 2018. Sd kommer att utnyttja detta mandat till fullo. För oss socialdemokrater börjar nu arbetet med att åter förtjäna väljarnas stöd.

 Det är lite olika känslor så här ett par veckor efter valet. Å ena sidan är det roligt att socialdemokratin går framåt i riksdagsvalet. Gå framåt och landa på 30,33%, en ökning med 2,07 procentenheter. Speciellt med tanke på att hela valet handlade om frågor som inte är på vår "planhalva". Det var fokus på gängskjutningar, kriminalitet, el-priset, bränslepriset och liknande frågor. Frågor som ansågs ligga på och spela på Kristerssons planhalva väl. Ur det perspektivet är resultatet bra där S gjorde en valrörelse vi tar med oss framåt men samtidigt manar det till att vi inom socialdemokratin och arbetarrörelsen behöver ta fram en annan vision för vårt land. Vi kan inte fastna i en förklaringsmodell som inte tar itu med grundproblemet i vårt samhälle.

Vi socialdemokrater behöver bygga en ny samhällsvision. En vision om det jämlika samhället.  

Sverige är i dag ett av de mest ojämlika länderna i väst. Vi har haft under de senaste 20 åren fått se hur klassklyftorna ökar, klyftorna mellan stad och land ökar, klyftorna mellan människor ökar. Ojämlikheten har brett ut sig. Vi inom arbetarklassen och medelklassen har fått det allt tuffare ekonomiskt, socialt, kulturellt, i vårt fysiska och psykiska mående. Samtidigt har det byggts ett land för de rikaste. 

Sverige anses i dag vara ett paradis för den som har gott om pengar. Vi har flest miljardärer per capita och varje år blir allt fler mångmiljonärer och miljardärer. Skatten är mycket högre på arbete och den som har kapital knappt någon skatt. En hög fastighetsavgift för arbetarklassen och medelklassen medan den som är rik har en löjligt låg fastighetsavgift. Vi behöver låna till våra investeringar och skuldbelägger oss medan de rikast kan betala kontant eller dra av detta på olika sätt. Den som är rik lever mycket längre än den som är arbetarklass eller medelklass. Så här ska det inte vara.

Det vi ser runt omkring oss ske beror på att vi har ett ojämlikt samhälle. Tyvärr var inte denna diskussion uppe i valet. Istället var det Sd:s och M:s samhällssyn som dominerade allt och som andra partier och media förhöll sig till. Vi i arbetarrörelsen måste bryta detta och istället prata om att vi vill tillsammans med svenska folket bygga det jämlika rättvisa ooch solidariska samhället. Ett samhälle för oss många.

Läs gärna:

Jimmy Åkesson vann på walkover

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Var är "hela Sverige"-perspektivet i skoldebatten?

 För ett litet tag sedan kom de senaste resultatet från PISA-undersökningen. Det gick en chock genom det politiska Sverige. Resultaten pekar...